Antykwariat Krzysztof Dydyna

Carlo Petrini Ben Watson

SLOW FOOD

Cena: 20 PLN
Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza ABA, Warszawa 2005 r., wydanie I
Ilość stron: 279
Kategoria: Varia
Stan książki: średni, przybrudzenia okładki, podkreślenia w tekście, adnotacje na stronie przedtytułowej
Oprawa: kartonowa
Chwilowo brak w ofercie

Ruch Slow Food, który narodził się w 1986 r. we Włoszech, był reakcją na ekspansję fast foodów. Założyciel Carlo Petrini mawiał wówczas, że globalizacja w gastronomii to prawdziwa klęska. - Nikt już nie potrafi przyrządzać potraw z mojego dzieciństwa. Na całym świecie je się dziś te same dania, przyrządzone z tych samych ingrediencji narzeka. Początkowo Slow Food przyznawał nagrody wybranym restauracjom i kuchmistrzom. Dotarło do nas jednak, że kuchnia i stół to konsekwencja całego procesu, który zaczyna się już na polach - mówi Carlo Petrini. Slow Food zaczął pozyskiwać w świecie zaskakującą liczbę wpływowych zwolenników, w tym prezydentów, premierów, noblistów, twórców, naukowców i dziennikarzy. Uzyskanie znaku Slow Food jest dziś marzeniem producentów żywności, bo nazwa organizacji stała się synonimem dobrego smaku.




« Wróć